Samlingslån

Att samla lån innebär i korthet att ett lån tecknas som sedan används för att lösa andra mindre lån och krediter. Fördelen är främst att bankerna ger lägre ränta och längre amorteringstid på lån med större belopp. På detta sätt kan ett enda lån hanteras med bättre villkor – än många små med sämre villkor.

Det finns ett flertal webbsidor på nätet med information kring att samla lån. Artikeln nedan bör enbart ses som en sammanfattning och vid önskan om mer information kring denna låneform bör någon av dessa sidor besökas.

Skapar möjlighet att lösa andra lån

Grundtanken med ett samlingslån är att kunna lösa dyra smålån, kreditkortsskulder, delbetalningar och liknande. En del långivare kan till och med ge samlingslån även om låntagaren har skulder hos Kronofogden och betalningsanmärkningar.

Låntagaren räknar ihop den totala summa som finns i lån och krediter och söker sedan ett lån på denna summa. I ansökan anges även att summan ska användas för att lösa andra lån och krediter.

Samla lån och sänk kostnaderna

Skapar möjlighet till lägre ränta

När en bank får in en låneansökan sker alltid en kreditbedömning. Denna bedömning grundar sig på den information som finns i låneansökan samt i den kreditupplysning som banken genomför. Kreditupplysning kan ske via UC eller annat kreditupplysningsföretag. I kreditupplysning framgår exempelvis taxerad inkomst, eventuell betalningsanmärkning och fastighetsinnehav.

Men det finns även en sak till som bankerna tittar på när de sätter räntan. Det är lånebeloppet. En bank som erbjuder en ränta på 15% om lånebeloppet är 10 000 kr kan mycket väll sänka räntan till 5-10% om lånebeloppet istället är 40 000 kr. De kommer ju ändå att tjäna mer på att låna ut mer.

Den som samlar lån kan alltså ha ett enda lån på 40 000kr istället för 4 st på vardera 10 000 kr. Genom detta kan en bättre ränta erbjudas.

Skapar möjlighet till längre amorteringstid och lägre månadskostnad

Om ett lån tecknas på 10 000 kr brukar den längsta amorteringstiden vara 1-3 år. De flesta klarar av att amortera denna summa på 3 år. Men om det finns fyra lån på 10 000 kr ska helt plötsligt 40 000 kr betalas på 3 år. Det skapar en månadsamortering på drygt 1000 kr. Utöver det tillkommer ränta.

Men om lånet istället tecknas på 40 000 kr skapas möjlighet att lägga upp lånet på längre tid. Det skapar därmed en betydligt lägre månadskostnad. Om man väljer amorteringstid på 5 år skulle månadsamorteringen bli ca 660 kr.

Visserligen blir det dyrare i längden att ha ett lån som löper på längre tid men det viktigast är att hitta en lånelösning som är anpassad till den ekonomiska möjlighet man har. Detta kan därmed skapas genom att samla lån.