Leasing

Leasing är ett populärt alternativ till billån. Det kan liknas med ”långtidshyra” då bilen lämnas tillbaka efter att leasingperioden är över.

För detta betalas en fast månadsavgift där det mesta kring bilens kostnader ingår. Som alla finansieringsalternativ har leasing både fördelar och nackdelar.

Bil leasing

Hur fungerar leasing?

Leasing kan jämföras med en långtidshyra av bilen. Detta med en förutbestämd hyresperiod på exempelvis 3 år.

Det är däremot inte möjligt att avbryta hyresperioden innan dessa 3 år utan att behöva betala en mycket hög straffavgift.

Bilfirman äger fortfarande bilen och har ansvar för reparationer, service och i vissa fall även byte mellan sommar- och vinterdäck.

Det förekommer även att försäkring ingår i priset men detta kan variera något mellan olika leasingpaket.

Den som leasar får därmed en helt ny, eller relativt ny, bil för en fast månadskostnad. Det kan exempelvis innebär att 3500 kronor betalas per månad för en mindre personbil och att det enda som tillkommer är drivmedel.

När fördelar och nackdelar med leasing presenteras sker detta nästan alltid i jämförelse mot om ett billån tecknas för finansiering. Det är även det bästa sättet att se skillnaden mellan dessa finansieringsformer.

Fördelar med leasing

  • Tryggare ekonomi

Bilägaren vet att kostnaden kommer att vara på en specifik nivå under hela uthyrningstiden.

Skulle det bli motorhaveri eller exempelvis punktering lämnas bilen hos den verkstad som leasingföretaget har avtal med och skadorna åtgärdas utan kostnad.

  • Alltid nya modeller

Leasing sker nästan uteslutande med nya, eller relativt nya, bilar. Det blir därmed en möjlighet att kunna få tillgång till de nyare bilarna utan att behöva lägga ut 300 – 500 000 kronor eller teckna lån på denna summa.

  • Påverkar inte kreditvärdigheten lika mycket

En kreditupplysning tas alltid innan ett leasingavtal kan erbjudas. Däremot klassas detta som uthyrning och inte finansiering.

Det innebär att kreditvärdigheten kommer att påverkas i mindre grad än om exempelvis ett lån tecknats på 400 000 kronor.

Leasa en elbil

Nackdelar med leasing

  • Låst under en period

Det är vanligt att leasingavtal löper över tre år. Under denna tid kan inte bilen lämnas tillbaka och avtalet sägas upp utan att en mycket hög avgift behöver betalas.

Denna avgift beräknas nämligen ut utifrån kvarvarande leasingperiod, kostnad per månad m.m.

Det kan tyckas vara självklart att familjen behöver en bil under kommande tre år men olika livshändelser kan förändra förutsättningarna.

Vad händer om en vuxen blir arbetslös och ekonomin försämras? Vad skulle hända om en dör?

  • Återställningskostnad

När bilen lämnas tillbaka kommer leasingföretaget att gå igenom den och kontrollera eventuella skador. Bilen får ha ”normalt slitage” men finns skador utöver det behöver personen betala renovering för dessa.

Det kan bli dyrt då det är leasingföretaget som både avgör vilka skador som ska åtgärdas samt dess kostnad.

  • Köpa kan vara billigare

Är det billigare att leasa en bil mot att låna pengar och äga den? Både ja och nej. Det kan tyckas dyrt att behöva betala ett par tusen per månad bara för att få ha bilen via leasing.

Men den som köper den får indirekt betala för värdeminskning och sedan även för service och underhåll. Därtill tillkommer räntekostnaden på lånet.

På begagnade bilar är däremot leasing ovanligt och därmed är lån det överlägset vanligaste alternativet.