Kreditkort

Om du använder ett kreditkort så utnyttjar du krediten som kreditkortsbolaget har erbjudit dig. Alla köp sker på kredit eftersom betalning sker i efterhand – via månadsfaktura.

Använda kreditkort

Det som karaktäriserar kreditkort är:

  • Räntefri period

Alla inköp du gör med kortet kommer sammanställas på en faktura per månad. Det betyder att de flesta inköp som sker i januari kommer på fakturan som du får i februari. Denna faktura har sedan en betalningstid på 10-30 dagar.

Detta betyder alltså att du kan köpa en vara – och betala den via kreditkortsfakturan 30-60 dagar senare. Det är denna period som benämns som räntefri period hos kreditkorten.

Så länge du betalar hela beloppet på fakturan kommer du inte betala någon ränta. Enda kostnaden med kortet är då eventuell årsavgift.

  • Möjlighet till delbetalning

När fakturan ska betalas kan du välja att betala hela beloppet – eller en mindre summa. Väljer du en lägre summa kommer skulden skjutas upp till kommande betalningstillfällen. Den summa som du skjuter upp skapar räntekostnad.

  • Bonusar, Erbjudanden

Även om en del väljer att teckna kreditkort för att få tillgång till räntefri period och flexibel avbetalning så väljer nog de flesta detta kort utifrån de bonusar, erbjudanden och försäkringar (se nästa punkt) som ingår.

Alla kreditkort ger förmåner för de som använder korten. Det kan exempelvis vara att en bensinkedja ger rabatt på drivmedel om detta betalas med kreditkortet. Många har även samarbeten med andra företag vilket gör att ett och samma kreditkort kan ge rabatt på drivmedel, inträde på Gröna Lund, hotell osv. Genom att jämföra kreditkort från flera olika aktörer kan man spara relativt stora summor om man sedan utnyttjar dessa rabatter.

En del kort har även bonussystem. Därmed samlas poäng på inköp som sker. Poängen används i poängshop till att köpa varor – och kan i vissa fall växlas till pengar.

  • Försäkring

Reseförsäkring är den försäkring som kan ses som obligatorisk hos ett kreditkort. De absolut flesta kort har denna försäkring. En försäkring som kan ge dig ersättning om exempelvis planet är försenat, bagaget kommer bort eller om du behöver uppsöka sjukhus på turistorten.

Men utöver reseförsäkring kan det ingå en rad andra försäkringar.

Men se upp med…

Det finns ett par avgifter du bör se upp med. Eller iallafall vara medveten om att de finns.

Årsavgift – Kostar ett kort ett par hundra per år kan du ändå räkna med att det är lönsamt att ha. Detta genom att du kan utnyttja kortets rabatter, bonusar m.m.

Uttagsavgift – Kan vara på 1-3 % per uttag men minst en avgift på 30-45 kr. Har ditt kort uttagsavgift så ta inte ut pengar med kortet i automater.

Valutapåslag – Handlar du med kortet utomlands kan valutapåslag tillkomma. Ett påslag på 2-4 % av köpesumman.

Aviavgift ränta – Väljer du att inte betala hela fakturabeloppet kan aviavgift tillkomma. Utöver det uppkommer ränta på det belopp du skjuter upp.

Att äga ett kreditkort kan vara mycket lönsamt. Men det krävs då att man utnyttjar bonusar och förmåner samtidigt som fakturan alltid betalas i tid. Dessutom att du undviker onödiga kostnader.