Kontokredit

Begreppet kontokredit används idag, delvis, för två skilda kreditformer.

  1. Kontokredit som är kopplad till ett lönekonto och som direkt används när pengarna är slut på kontot.
  2. Ordet kontokredit används ibland – även om namnet kreditkonto är betydligt vanligare – för en kredit där användaren aktivt måste välja att ta ut pengar från krediten, benämns även som onlinekredit. Denna typ av kredit är inte alls samma kontokredit som punkt 1 och den senare har även en betydligt högre ränta.

Denna artikel har fokus på kontokrediten som beskrivs under nr 1.

Kontokredit – Så fungerar det

Om du har ett bankkonto kan du ansöka om kontokredit hos samma bank. I detta fall kopplas denna kredit till valfritt bankkonto. Så länge du har pengar på kontot kommer dessa användas när du handlar med bankkort, betalar räkningar eller gör överföringar.

Men har du noll som saldo kommer kontokrediten automatiskt att aktiveras. Om du exempelvis har 45 kr på kontot och köper något med kortet för 145 kr. Då kommer köpet gå igenom eftersom kontokrediten täcker upp för de resterande 100 kr.

När det sedan kommer in pengar på kontot (exempelvis vid lön) kommer krediten automatiskt att återbetalas. En automatisk kredit som kan användas vid kortare tillfälliga behov av pengar.

Kontokredit på bankens lönekonto

Fördelar med kontokredit

  • Låg ränta

Hos banker ligger räntan på 8 – 15 %. Det är alltså generellt lägre än på ett kreditkort.

  • Ha alltid tillgång till pengar

En kontokredit finns alltid tillgänglig utan att man behöver göra ny låneansökan varje gång pengar behöver lånas. Allt sker automatiskt vilket gör att man alltid har tillgång till pengar.

Kreditkort kan vara ett alternativ

Kontokredit är ett av de enklaste och billigaste sätten att låna pengar under kortare perioder. Det är inte tänkt som en ersättning för privatlån utan som en kredit som utnyttjas under en eller ett par månader.

Samtidigt ska man komma ihåg att kreditkortet kan vara ett bättre alternativ. Detta åtminstone om en produkt/tjänst ska köpas in och det inte finns tillräckligt med pengar på kontot. Orsaken är den räntefria period som kreditkortet har.

Exempel:

Du har 2000 kr kvar på kontot och vill köpa en något som kostar 5000 kr. Om du har en kontokredit kopplad till ditt konto kan du genomföra köpet och därmed utnyttja krediten på 3000 kr. Från samma stund som krediten utnyttjas uppstår det räntekostnad. Tar det sedan en månad, eller kanske två månader, innan du får pengar på kontot har det uppstått en räntekostnad.

Om du istället köper produkten med ett kreditkort så har du alltid tillgång till kreditkortets räntefria period. Beroende på när på månaden som inköpet sker blir denna period olika lång men den är alltid minst 30 dagar. Många kort har upp till 60 dagars räntefri period.

Om du får pengar inom 1 – 2 månader kan du alltså betala kreditkortsfakturan utan att en enda krona behöver betalas i ränta.

Kreditkort i plånbok

Vilken kreditform som är bäst beror delvis på vilka funktioner man uppskattar. Kontokrediten är troligtvis den enklaste krediten att hantera då allt går helt automatiskt.