Delbetalning

De flesta tänker inte på att delbetalning innebär en slags kreditgivning men så är det. När du köper en vara får du varan på kredit vilken du sedan återbetalar under delbetalningstiden. Det kan därmed delvis liknas med ett lån som ska återbetalas under en specifik tid. Däremot finns flera skillnader mellan lån och delbetalning. Det som karaktäriserar delbetalning är:

  • Kan erbjudas räntefritt och avgiftsfritt

Många företag erbjuder sina kunder att delbetala inköpet över ett par månader helt ränte- och avgiftsfritt. Köper du en vara för 12 000 kan det exempelvis innebära att du betalar tillbaka 4000 kr varje månad i tre månader.

  • Erbjuds ofta med flexibel delbetalningstid

Det är mycket vanligt att delbetalning ger dig flexibilitet gällande månadskostnad. Det kan därmed innebära att delbetalning är ränte- och avgiftsfri under tre månader men att möjligheten finns att betala under längre period. Men då uppkommer räntekostnad.

På fakturan framgår det alltid vilket belopp som du minst måste betala varje månad. Men självklart kan större belopp betalas för att därigenom återbetala delbetalningen snabbare.

Delbetala vid kassan

  • Alltid kopplat till ett köp

När du lånar pengar behöver du inte säga av vad du ska ha pengarna till. Delbetalning är däremot alltid kopplad till ett köp av en vara eller tjänst.

  • Ofta extern kreditgivare

Om du köper en dator hos en datorbutik och delbetalar denna så är det till stor sannolikhet inte datorbutiken du betalar in fakturabeloppet till. Istället brukar det vara ett kreditbolag som hjälper till med denna finansieringslösning. Ett kreditbolag som därmed har avtal med datorföretaget vilket gör att delbetalningen kan ansökas om redan i butiken.

Fördelar med delbetalning

  • Köp nu – betala sen

Har du stort behov av en produkt men inte möjlighet att lägga ut hela summan på en gång kan delbetalning vara en smidig lösning. Det är exempelvis inte alla som kan lägga ut 12 000 kr för en ny TV men kan hantera kostnaden bättre om den kan fördelas på ett par månader.

  • Räntefri kredit

Det är få krediter som är räntefria och avgiftsfria. Men så länge som delbetalningen sker inom en kort period (upp till ett par månader) är det vanligt att företag erbjuder denna lösning. I vissa fall upp till ett helt år. De tjänar inte några pengar på själva krediten men får fler kunder att köpa deras varor eftersom man kan dela upp kostnaden över längre tid.

Men se upp med…

Många lockas till räntefri delbetalning när de köper dyrare produkter. Det man däremot inte alltid reflekterar över är att denna räntefria period är relativt kort. Det kan exempelvis vara att delbetalningen är räntefri så länge som återbetalning sker inom tre månader.

Men samtidigt erbjuds flexibel återbetalning vilket gör att många betalar ett mindre belopp de första månaderna varpå delbetalningen blir längre än tre månader. Efter denna period uppstår ofta en relativt hög ränta på kvarvarande belopp. Det är inte ovanligt med räntor kring 15-25 %.

Delbetalning kan alltså vara ett mycket bra alternativ – men då främst om man väljer att delbetala klart inom den räntefria perioden.