Billån
Att billån tecknas för att finansiera bilinköp förstår de flesta. Den bank eller det kreditbolag som ger dig lånet bli därmed i detta fall din långivare. Detsamma gäller om du väljer att delbetala bilen då delbetalning även en slags kreditgivning.
Billån som privatlån
Det går alltid att teckna ett privatlån och använda pengarna för att köpa bilen. I detta fall brukar det kallas billån men avtalen är exakt samma som ett annat privatlån från samma långivare. För att göra det tydligt kallar vi dessa lån för privatlån. Med andra ord – lån utan säkerhet där du kan använda pengarna till vad du vill.
Billån där bilen används som säkerhet
Köper du en bil från en bilhandlare kommer du till stor sannolikhet bli erbjuden ett billån. Detta sker då generellt med bilen som säkerhet. Det är dessa lån vi har valt att definiera som billån.
Vad karaktäriserar billån?
- 80 % – Du kan bara låna upp till 80% av bilens värde.
- Styrd amorteringstid – Amortering sker med en mer begränsad amorteringstid än på privatlån. Exempelvis måste bilen vara helt återbetald (skulden löst) innan bilen är ett visst antal år.
- Tecknas hos bilhandlare – Även om det finns undantag så tecknas de allra flesta billån via en bilhandlare då bilen köps hos dem.
- Försäkring – Ofta krävs det att du har helförsäkring under den tid du har lån på bilen.
- Vid försäljning – Vid försäljning måste du lösa billånet, eftersom det är knutet till bilen som säkerhet.
- Ränta – Lägre ränta än många andra låneformer.
Fördelar med billån
Vid en första anblick kan billånen se krångliga ut, dvs. det är betydligt mer regler att förhålla sig till än vid ett privatlån. Det är visserligen sant men då får man istället tillbaka en konkurrenskraftig ränta. Ett billån via en bilhandlare kan ofta ge räntor kring 1-5%, nivåer som är mycket svåra att nå med privatlån. Det är egentligen lånets enda (men stora) fördel.
Men se upp med…
Det är två saker man bör se upp med:
* Reglerna – Var insatt i vad som gäller med lånet. Du bör exempelvis vara införstådd i att du kan behöva lösa hela lånet om bilen säljs. Läs igenom avtalet eller fråga vad som gäller när lånet tecknas
* Effektiva räntan – Även om du blir erbjuden en låg ränta så kan dessa lån bli dyra. Det kan vara uppläggningsavgifter, aviavgifter m.m. Se på den effektiva ränta – jämför mot vad du får på privatlån – och teckna billigaste lånet. Billån kan vara billigast, men måste inte vara det.